domingo, 24 de julio de 2011

Elena Martí Hurtado (1954) – Pintura, estampació, bijutería

Elena Martí Hurtado (1954) – Pintura, estampació, bijutería
Entrevistada per Sandra Fisas
18-07-2011



CREATIVITAT EN ESTAT PUR

L´Elena em rep amb el seu somriure habitual a casa seva. Ens ha obert les portes de la seva llar i en moltes respostes, fins i tot, les del seu cor.
És una persona extremadament creativa, divertida, sensible i sobretot molt generosa i totes aquestes qualitats, les sap canalitzar perfectament per a realitzar les seves obres.

Tota la casa destil.la creativitat, els quadres ofereixen un ambient càlid i dolç a la vivenda i ajuden a fer-nos una idea de la extraordinària habilitat que té per plasmar la seva sensibilitat en un llenç en blanc.

Sincerament em passaria hores observant les seves obres però ens posem professionals i comencem aquesta entrevista.


Elena:  
Pintura, estampació, disseny i fabricació de joies. Què va ser primer ?

- Ufff, això ja ve de quan era petita, tindria uns cinc o sis anys. Recordo que feia sabates per ninos amb cartró i paper de caramels, desprès em dibuixava nines, les retallava i un cop les tenia, els hi feia els vestits per sobre. Posava un dibuix, dins d´un vas, i no recordo la pintura que feia servir, però l´escalfava i els gots quedaven decorats.




Postals de Nadal, boles per adornar l´arbre amb paper de cel.lofan...
Sempre he estat en contacte amb les manualitats. Feia jerseis...de tot...
Dins d´aquest moviment, el marit d´una amiga meva pintava i amb vint anys o així em va dir si volia anar a provar-ho. Vaig pintar dos o tres quadres i llavors, pràcticament estava per casar-me i ho vaig deixar, però vaig continuar fent macrames, cosint roba, fent centres de flors seques.

Recordes el primer quadre que vas pintar ? Encara el conserves ?

Ho !! I tant, eren unes cases ibisenques i encara el conservo, el vaig tenir durant anys penjat a la xemeneia, pensant que tornaria a pintar...

Realisme, Impressionisme, Contemporani...?

- Impressionisme i Contemporani.

Si t´ho demanés, podries triar un únic representant de la pintura que fos el teu referent ?

- Van Gogh, pel que va innovar, per la sensibilitat que tenia, pel color, per l´interés per la pintura, per la pinzellada... jo crec que només podia pintar per què tot a la seva vida es convertia en pintura.

Com es fa el salt de la pintura, al disseny i fabricació de joies ?

- És la creativitat ! Una cosa porta a l’ altre, qualsevol cosa que surti del teu cap és una creació, el que no sempre vol dir que sigui bona.

Què necessites per crear una peça de bijuteria ? Hi ha quelcom que t´inspiri ?

- Totes les coses inspiren, una cara, una flor, un cel, un cos...

Ets conscient que unes arrecades, un anell o un collaret, poden fins i tot influir en l´estat anímic de les persones que el porten, augmentant la seva autoestima ?

- Sí i m´encanta pensar que una joia pot fer que la persona que la llueix es senti molt millor.

Quant de temps es pot trigar en fer una joia ?

- Depend, res o molt.

Ets autodidacta, a l´hora de canalitzar les teves inquietuds artístiques ?

- En pintura no ho soc, en el demés sí, penso que ningú pot fer una bona simfonia sense saber solfeig.

Quin dels hobbies que tens actualment et fa sentir més orgullosa i t´omple més ?

- Tots.

I com ve la idea de la estampació ?

- Era una cosa que volia fer als 18 anys, a l´escola Massana, i per amor “ mal entès “ no vaig anar-hi. M´hi havia acceptat i tot.

Em consta que t´encanta viatjar. Consideres que hi ha influències
d´altres cultures en el teu art ?

- No, bé... jo penso que tot el que vius influència subtilment el teu art.

Un país on recomanaries a tothom que hi anés ?
- Turquia.

Un repte artístic per complir ? Si es que en pot quedar algún...

- Fer un bon quadre.
Per ser un bon pintor, li has de dedicar la vida, com passa en altres disciplines.


Un somni ?

- Seria un somni personal, familiar !

Moltíssimes gràcies Elena, és un autèntic plaer compartir una bona estona amb tu i comprovar en persona, que els reptes i motivacions no s´esgoten, la creativitat no té límits i tu tampoc !!  

4 comentarios:

  1. Tot i que no puc ser massa objectiva per què he tingut el plaer de realitzar jo l´entrevista, m´agradaria traslladar a tothom la humiltat i la quantitat d´adjectius positius que podria rebre l´Elena, una persona extraordinària. Gràcies a aquest blog cada dia podem conèixer més a fons a gent meravellosa i el que és millor ajudar a que altres persones també les coneguin. No em cansaré de dir que Valliranartística és una iniciativa GENIAL i des d´aquí, agraeixo a tot l´equip que hi forma part que em convidessin a participar.

    ResponderEliminar
  2. Elena mai no és tard per expressar el sentit artístic, que portés dins teu. La vida ens dur per camins incerts i proves difícils. Ens en podem sortir i tu ho demostrés amb la teva força creativa.
    La teva companya Rosa.

    ResponderEliminar
  3. Me gusta la gente que tiene esta versatilidad artística.Poder pasar de la pintura, a la estampación, al diseño de joyas....siempre con una creatividad en mente.! Que riqueza¡Además con esta entrevista de Sandra, nos permite conocer un poquito más a Elena, una mujer que se caracteríza por su discreción y el querer pasar desapercibida.! Gracias Sandra Por acercarnos a ella¡

    ResponderEliminar
  4. Sandra, gracias por tu comentario y por las ondas positivas que trasmites a todas las personas que te conocen. ¡Eres un sol, una luna y también una estrella... y un trozo de Partenón!
    Petons
    JC

    ResponderEliminar