martes, 29 de noviembre de 2011

Mª Teresa Vigo Recasens - Arte floral

Mª Teresa Vigo Recasens (1935) - Arte floral
Entrevistada per Rosa de Mena Arch
12-11-2011

LA NATURA EM DONA ENERGIA


Sens dubte, la Teresa és el millor exemple que la creativitat, aprendre i arribar a tenir una professió no té barreres quan una persona hi té ganes. Ella diu : “ La natura em dona energia “ i jo dic : “ Tu li dones aquesta energia i la transformes “.
 
1.- Quan toques i veus les flors i plantes, què sents ?

Les sensacions són fantàstiques, visc per elles, quan estic en un mal moment surto al jardí i les toco e immediatament canvia el meu estat. Les plantes són vida, la natura només veure-la em dóna energia i em produeix emoció.

2.- Creus que cada persona té la seva pròpia flor ? Vull dir, que si cadascú de nosaltres simbolitzem una d’elles ?

Sí, moltes vegades hi ha persones que només veure-les les associes amb un cardo, altres que són dolces com una peònia, quan fan molt bona olor amb un llessamí, una persona molt tivada amb un narcís i les persones humils amb la violeta. De la mateixa manera, que cada flor, planta o estructura floral, té la seva ocasió.



3.- Sempre havies pensat treballar en el món botànic ?

Des de petita, la meva mare em va inculcar l’amor a les plantes. Nosaltres teníem una casa a Gelida i tot i que ella, no sabia el nom científic de les flors, les estimava. T’estic parlant de quan tenia set o vuit anys i jo he seguit utilitzant els noms que havia après de petita.
 
Després, més tard, quan vaig tenir oportunitat d’entrar a l’Escola d’Art Floral de Catalunya, va ser quan aprengué la nomenclatura de cadascuna d’elles. Això va ser l’any 1982, primer era una alumna més i feia d’adjunta d’una professora i finalment vaig acabar sent professora fins al moment actual. Entremig, vaig assistir a classes de ceràmica, pintura en seda, manualitats. Abans d’estudiar Art Floral, vaig estudiar jardineria, durant un temps, i aquests estudis em van servir per començar a crear el meu jardí de Vallirana.

Ara continuo fent de professora d’Art Floral de Catalunya i a l’escola Retaule.

L’Art Floral és la meva vocació.


4.- Quina és la diferència entre Florista i Art Floral ?

El Florista posa una botiga, coneix les flors i les petites plantes, té també coneixements de jardineria per tal d’assessorar als clients en allò que necessiten. Està preparat per poder donar tot tipus de consell que cobreixi tots els aspectes de la vida de les persones. Es capaç de donar vida a un espai vuit amb flors o plantes de igual manera que un decorador omple una pared blanca amb un quadre vistós.


Només hi ha dues escoles a tota Espanya que ofereixin estudis reglats d’Art Floral, una a Andalusia i l’altre, aquí a Catalunya.





Respecte al Garden, ells cuiden de les flors i plantes i nosaltres les cuidem i arreglem, és evident que cal saber de botànica. Si no coneixes les plantes, no pots treballar-hi. Pensa que tinc plantes molt difícils d’aconseguir, quan veig una que m’agrada no paro fins que no la trobo.
Fins i tot quan viatjo, el primer que faig es buscar on és el jardí botànic d’aquell lloc... he arribat a portar-me plantes dins de la maleta.


5.- Com t’inspires per fer les teves creacions ? Les dates assenyalades et marquen ?

M’inspiro amb les coses més inverosímils que veig, una foto, un dibuix, una pared, una làmpara, una vidriera que pot ser el fil conductor dels colors, però sobretot en la natura. Per exemple, una de les meves últimes creacions ha estat feta a partir de veure un sofà en una botiga i el producte final ha sigut un coixí.


En ocasions passo per llocs, on he fet creacions, i jo mateixa penso: com he pogut salvar impediments arquitectònics per arribar a crear un treball ?
 
Vaig tenir com a professor a Gregor Lersch i explica “ vosotros ir a la montaña, colocar las manos sobre los ojos a modo de cámara fotogràfica, observar y fijandoos en el detalle más mínimo de cualquier zona de un paisaje, podreis ver todos los detalles que puede llegar a tener  y a partir de aquí dejar trabajar la imaginación”.


  

Sí, respecte a les dates assenyalades sí que em marquen, sobretot de cara als tallers que faig (que no són per a professionals ).

6.- T’agrada el contacte amb la gent ?

Sí, m’agrada. Tinc alumnes en els meus tallers que fa més de divuit anys que venen. També he donat classes a professionals i fins i tot, he donat classes a pares i després als seus fills.


7.- Quin és el treball del que guardes millor record ?

Serien molts, però n’hi ha un que vaig fer sobre les “ Trementinaires “ que eren dones que fins a finals del segle XIX recollien herbes medicinals, sempre anaven en parella i carregaven les herbes a l’esquena, amb un sac, anaven pels pobles a guarir la gent. Va ser un treball que em va exigir documentar-me i en el qual vaig aprendre molt. Aquesta creació la vaig fer per ubicar-la a l’entrada de l’antic edifici de l’Escola d’Art Floral.


Ho vaig ambientar amb pots de ceràmica, cada pot portava la seva herba amb l’explicació de per què servia i hi havia fotografies sobre les “Trementinaires “ . Tot el terra estava cobert amb herbes aromàtiques que al trepitjar-les desprenien olor.

Va ser un treball dur, però en vaig aprendre molt.



8.- Què en penses de les noves generacions de floristes ?

Hi ha gent molt potent.

9.- La teva flor preferida....

La meva flor preferida és el muguet, de fet és el meu logo. 







10.- A part de les flors què més t’agrada ?

M’agrada molt cuinar, sobretot fer pastissos, i moltes vegades en els meus tallers (els que no van orientats als professionals) sempre s’acaba parlant de cuina, de fet hi ha flors que són comestibles .



11.- Tothom està content quan li regalen flors ?

Sí, a tothom li fa molta il·lusió i em trobo que tothom espera rebre’n.


12.- Què penses de les persones a les que no els agraden les flors naturals ?

Que són mandroses o tenen al·lèrgia. 


* Per la Teresa el contacte amb la Natura és vital, de fet si va passejant i es troba amb una flor o una planta que li agrada o que senzillament li omple, la cuida i la treballa fins a donar-li una imatge pròpia. Tot el mon vegetal són éssers vius que tenen sentiments i als que convé estimar i mimar.

El seu amor per la Natura no acaba en l’aspecte professional i artístic sinó que arriba fins a casa seva on el.labora a partir dels productes del seu hort conserves i melmelades. Ella es considera una persona ecològica en el sentit de mantenir sempre la sostenibilitat.

3 comentarios:

  1. Increible !! M'ha encantat !!Sencillament una entrevista fantàstica, una posada en escena ( al blog, em refereixo ) estudiada i perfecte, una persona dolça i tenaç: la Teresa, que no tenia el gust de conèixer i una manera de transmetre les sensacions, per part de l'entrevistadora magnífica. Resumint: M'HA ENCANTAT, gràcies per aquest blog tant enriquidor !!

    ResponderEliminar
  2. La Maria Teresa, és tota una simfonia de flors, de la més humil a la mes radiant i perfumada, ja que amb les seves mans sap fer màgia i deixar-nos a tots bocabadats i embolicats en un món de sensacions.

    ! Felicitats!

    Preciosa entrevista no podia ser menys venint d´una Rosa.

    ResponderEliminar
  3. La Maria Teresa et transmeteix la il-lusio i la alegria que te per las flors i la vida en general. Es una gran persona, personalment la admiro molt.
    Rosa Trigell

    ResponderEliminar